Feb 18, 2013

QUESTIONS AND ANSWERS PART-1

1.CD-ROM stands for
Answer:  Compact disk read only memory.

2.IBM 1401 is
Answer: Second generation computer.

3.MSI stands for
Answer: Medium scale integrated circuits.

4.The capacity of 3.5 inch floppy disk is
Answer: 1.44 MB.

5.WAN stands for           

Answer: Wide area network.

6.EBCDIC stands for
Answer: Extended binary coded decimal interchange code.

7.BCD is
Answer: Binary coded decimal.

8.One first generation computer is
Answer: EDSAC.

9.Chief component of first generation computer was
Answer: Vacuum tubes and valves.

10.FORTRAN is 
Answer: Formula translation.

11.Second generation computers were developed during
Answer:1956 to 1965.

12.The computer size was very large in
Answer: First generation.

13.Microprocessors as switching devices are for which generation computers
Answer: Fourth generation.

14.Which of the devices can be used to directly image printed text.
Answer: OCR.

15.The output quality of a printer is measured by
Answer: Dot per sq. inch.

16.In analog computer 
Answer: Input is never converted to digital form.

17.In latest generation computers, the instructions are executed
Answer: Sequentially and parallel.

18.Who designed the first electronics computer?
Answer: J. Presper Eckert and John W Mauchly.

19. Who invented the high level language?
Answer: Dennis M. Ritchie.

20.When did arch rivals IBM and apple computers inc. decide to join hands?
Answer: 1991.

21.Human beings are referred to as homosapiens, which device is called sillico sapiens?
Answer: Computer.

22.An error in software or hardware is called a bug, what is the alternative computer jargon for it?
Answer: Glitch.

23.Modern computer are very reliable but they are not
Answer: Infallible.

24.What is the name of the display feature that highlights are of the screen which requires operator attention?
Answer: Reverse video.

25.Personal computers use a number of chips mounted on a main circuit board, what is the common name for such boards?
Answer: Motherboard.

26.A computer program that converts an entire program into machine language is called
Answer: Compiler.

27.A computer program that translates one program instructions at a time into machine language is called
Answer: Interpreter.

28.The ALU of a computer responds to the commands coming from
Answer: Control section.

29.All modern computer operate on
Answer: Data.

30.Instructions and memory address are represented by
Answer: Binary codes.

31.What is the latest write once optical storage media?
Answer: CD-ROM disk.

32.The most important advantage of a video disk is
Answer: Potential capacity.

33.What is the name of the computer terminal which gives paper printout?
Answer: Hard copy terminal.

34.The two kinds of main memory are?
Answer: RAM and ROM.

35.Which of the languages is more suited to a structure program?
Answer: Pascal.

36.A computer assisted method for the recording and analyzing of existing or hypothetical systems is
Answer: Data flow.

37.The brain of any computer system is
Answer: CPU.

38.Which of the computer language is used for artificial intelligence?
Answer: PROLOG.

39.The tracks on a disk which can be accessed without repositioning the R/W heads is 
Answer: Cylinder.

40.A section of code to which control is transferred when a processor is interrupted is known as
Answer: M.

41.Which part interprets program instructions and initiate control operations?
Answer:Control unit.

42.The binary system uses powers of
Answer: 2.

43.A computer program that converts assembly language to machine language is
Answer: Assembler.

44.The time required for the fetching and execution of one simple machine instruction is
Answer: CPU cycle.

45.The time for which a piece of equipment operates is called
Answer: Effective time.

46.Binary numbers need more places for counting because
Answer: Binary base is small.

47.Any type of storage that is used for holding information between steps in its processing is
Answer: Intermediate storage.

48.Which type of system puts the user into direct conversation with the computer through a keyboard?
Answer: Interactive computer.

49.The term referring to evacuating the content of some part of the machine is known as
Answer: Dump.

50.A single packet on a data link is known as
Answer: Frame.

51.The process of communicating with a file from a terminal is
Answer: Interrogation.

52.A common boundary between two systems is called
Answer: Interface.

53.Which method is used to connect a remote computer?
Answer: Dialup.

54.The symbols used in an assembly language are
Answer: Mnemonics.

55.Which is a non-standard version of a computing language?
Answer: Army.

56.A memory that holds micro programs is
Answer: ROM.

57.RAM is used as a short memory because it is
Answer: Volatile.

58.Which is a device that changes information into digital form?
Answer: Digitizer.

59.Which network is a packet switching network?
Answer: Euronet.

60.Symbolic languages were developed in
Answer: 1950.

61.Where have the program and data to be located before the ALU and control unit of a computer can operate on it?
Answer: Internal memory.

62.Control unit of a digital computer is often called the
Answer: Nerve center.

63.The software used to convert source program instructions to object instruction is known as
Answer: Language processor.

64.What is meant by a dedicated computer?
Answer: Which is assigned one and only one task.

65.The ALU of a computer normally contains a number of high speed storage elements called
Answer: Registers.

66.The first electronic digital computer contained?
Answer: Electronic valves.

67.Name the two persons who were the first to develop a model of the microprocessor chip
Answer: Victor Poor and Harry Pyle

68.EBCDIC can code up to how many different characters?
Answer: 256.

69.The memory which is ultraviolet light erasable and electrically programmable is
Answer: EPROM.

70.What is the name of the computer which was first used for programming and playing of music?
Answer: ELLIAC.


4 comments:

You can see this post: http://goo.gl/YDHRJ1

Nice and quite informative post. I really look forward to your other posts.
Technical Support Engineering Services

Post a Comment

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More